Caracteristici meteorologice
În prima parte a
intervalului va predomina o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit pe
întreg teritoriul agricol. Spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire
treptată a vremii, regimul termic devenind normal pentru această perioadă, în
aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -3...9°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C şi -3...6°C spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -2...11°C, în toate regiunile agricole ale ţării.
Temperatura minimă a aerului va oscila între -4...6°C în majoritatea zonelor de cultură, izolat producându-se îngheţ la suprafaţa solului.
Se întrevăd
precipitaţii sub formă de ploaie în aproape toată ţara, dar şi mixte (ploaie,
lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
De asemenea, în primele zile ale perioadei, în sudul ţării catităţile de apă
pot depăşi 15 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura
grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de
sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime,
la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare,
ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile agricole se vor desfăşura în
general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, în depresiunile
din nordul şi centrul ţării procesele fiziologice ale plantelor vor fi
încetinite şi chiar stagnate temporar.
Culturile de orz
şi grâu de toamnă vor parcurge predominant fazele de răsărire (60-100%),
apariţie a frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţire (20-100%).
Sub aspect
fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla în faza de înfrunzire,
plantele având în medie 5-15 frunze.
La speciile
pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.
Sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu