În această perioadă, mai exact pană pe 15 decembrie, Trend List realizează un top 5 al “celor mai ce” discutate subiecte ale vremurilor
noastre.
Partea mea la crearea primei reviste online de content co-creat este acest “Top 5 preparate cu prepeliţe”.
Partea mea la crearea primei reviste online de content co-creat este acest “Top 5 preparate cu prepeliţe”.
Am apelat la ceva ajutoare, astfel:
Primele două reţete (1) şi (2) le-am preluat de la Bogdan Camenschi, cu ajutorul comunităţii Prepeliţe România.
Următoarele trei reţete:
(3) - creaţie proprie, cea mai accesată reţetă de pe Prepelite si nu numai in Botosani;
(4) - a doua cea mai accesată reţetă de pe Prepelite si nu numai in Botosani este preluată dintr-o revistă culinară de mare succes în
acele timpuri, când internetul era încă la începuturi;
(5) - trebuia să vin şi cu ceva de pe alte meleaguri. Dacă
până acum n-aţi auzit de Recipebridge, din acest moment sigur o să vă placă.
Top 5 preparate cu prepeliţă (ordinea este aleatorie):
- 4 prepeliţe decongelate;
- 1 ceaşcă orez proaspăt;
- 50 ml vin roşu;
- ½ ceaşcă struguri;
- ½ ceaşcă migdale tăiate solzişori;
- ¼ linguriţă ghimbir tocat;
- ¼ linguriţă cuişoare tocate;
- 4 linguri unt;
- Sare şi piper după gust;
- 50 ml concentrat de suc de portocale încălzit.
Mod de preparare:
Puneţi orezul, vinul, strugurii, migdalele, ghimbirul,
cuişoarele şi untul într-un bol de sticlă şi daţi-le la cuptorul cu microunde
timp de 3 minute.
Amestecaţi bine şi împănaţi prepeliţele uniform cu
amestecul de orez. Puneţi-le într-o tavă de plăcinte de 25 cm sau într-un
platou similar şi puneţi platoul pe poliţa superioară.
Pulverizaţi ulei şi gătiţi la 205 °C timp de 20 de minute.
Întoarceţi prepeliţele, pulverizaţi ulei şi daţi-le la cuptor încă 15 minute.
Puneţi-le pe platou, turnaţi peste ele suc de portocale şi
serviţi.
- 6 ouă de prepelită;
- 3 bucăţi de praz;
- o roşie;
- un ardei iute;
- piper;
- tortilla din grâu integral;
- 100 grame brânză de vaci degrasată;
- 100 grame rucola;
- 50 grame smântână;
- 50 grame de sos salsa;
- câteva frunze de coriandru proaspăt;
Mod de preparare:
Amestecaţi ouăle cu prazul tocat mărunt, roşia, ardeiul
şi piperul proaspăt măcinat şi turnaţi amestecul într-o tigaie exact cum faceţi
în cazul omletei.
Într-o altă tigaie puneţi foile de tortilla între care
adăugaţi brânza, omleta şi rucola iar deasupra puneţi o foaie de tortilla.
Lăsaţi la foc mediu până partea de dedesubt devine aurie
şi întoarceţi pe partea cealaltă, adăugând restul ingredientelor.
Se serveşte cu sos salsa, smântână şi frunze de coriandru
proaspăt tocat.
Sursa: Prepelite Constanta
- 4 prepelițe;
- 4 cepe mici;
- 6 roșii potrivite;
- 3-4 ardei grași;
- 1 gogoșar;
- 1 dovlecel mic (cca 150 - 200g);
- verdeață;
- unt și ulei;
- sare, piper.
Mod de preparare:
Prepelițele se călesc în puțin unt până prind un pic de
crustă.
Legumele se taie cubulețe.
Se călește în putin ulei ceapa împreună cu 4 roșii.
Se taie și celelalte roșii rămase.
Se asezoneză cu sare și piper.
Se pune totul în oala sub presiune, cca ½ oră, maxim 40
min.
- 35-40 ouă de prepeliţă;
- 400 ml apă;
- 30-40 ml oţet;
- sare, cimbru, foi de dafin, leuştean, mărar, piper, ienibahar.
Mod de preparare:
Ouăle de prepeliţă se fierb tari la foc mic - să nu se
crape.
În apa în care se fierb se adaugă sare, pentru ca ouăle
de prepeliţă să se decojească mai uşor.
După ce au fiert, ouăle de prepeliţă se ţin puţin în apă rece,
se decojesc, apoi se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare.
Se fierbe o saramură din apă, oţet, şi din restul
ingredientelor prezentate mai sus. Cantitatea de ingrediente nu este fixă, aici
depinde de preferinţele şi gustul fiecăruia.
După ce fierbe saramura, se limpezeşte, se lasă la răcit şi
se toarnă printr-o strecurătoare fină în borcanul în care am pus iniţial ouăle
de prepeliţă.
Se păstrează la loc răcoros, chiar şi în frigider. Se pot
consuma şi după două-trei zile, după ce au luat aroma ingredientelor din
saramură.
Se pot servi ca atare sau ca o completare la garnitura
pentru friptură.
(Reteta preluată din Practic în Bucătărie nr. 2/2004)
- 22 ouă de prepeliţă;
- 600 g cârnați de bună calitate, curățat de membrane;
- 1 lingură de ierburi proaspăt tocate (salvie sau cimbru);
- 2 linguri de făină;
- 2 căni de pesmet;
- ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare:
Se fierb 12 ouă de prepeliţă la foc mediu timp de 6
minute. Se răcesc bine, apoi se curăţă. Celelalte 10 ouă de prepeliţă se bat
ușor într-un castron.
Se amestecă împreună carnea de cârnați cu ierburile, se
condimentează cu sare și piper apoi se porționează în 12 bile.
Fiecare ou de prepelita fiert se rulează în făină apoi se
acoperă complet cu una din bilele din carne. Se trec din nou prin făină, apoi
prin ouăle de prepeliţă bătute și prin pesmet. Se lasă la răcit timp de 30 de
minute.
Aceste mingi se prăjesc timp de 3-4 minute până devin
aurii, de preferat în friteuză la temperatura de 190°C, sau într-un ceaun cu
ulei încins în prealabil.
(Dacă nu aveți o friteuză cu termometru, verificarea
temperaturii se poate face prin prăjirea unei felii de pâine care va avea
culoare aurie în 30 de secunde dacă uleiul este suficient de fierbinte).
Serviți cu o sare de mare de bună calitate și un pahar de
whisky cu gheață.
Sursa: Recipebridge
Ouale de prepilita sunt sanatoase, ajuta la formarea colecterolului bun din organismele noastre. Iar asemenea preparate cu oua de prepelita as manca si eu.
RăspundețiȘtergere