Medicina tradiţională chineză afirmă că trei produse au efecte farmaceutice: ouăle de prepeliţă, veninul de viperă şi morcovul din Coreea.

Prognoza agrometeorologica 29 Noiembrie - 05 Decembrie 2014

29 nov. 2014
Caracteristici meteorologice
Prognoza agrometeorologica 29 Noiembrie - 05 Decembrie 2014
Ȋn acest interval va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...8°C în aproape toată țara, abaterile termice negative fiind de 1...4°C.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -4...11°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -9...5°C în majoritatea zonelor de cultură, producându-se îngheţ la sol.
Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor agricole. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în centrul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ȋn aceste condiţii, procesele vegetative ale culturile de toamnă vor evolua lent pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia depresiunilor din nordul şi centrul ţării, unde va fi posibilă stagnarea temporară a acestora.

Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţire (10-100%).
La rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-15 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor intra treptat în starea de repaus vegetativ, continuându-se de asemenea îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile.

Ȋn general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite desfăşurarea normală a lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc).

RECOMANDARI DE SPECIALITATE
Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înființate în epoca optimă;
Efectuarea lucrărilor agro-tehnice de întreţinere (tratamente fitosanitare, îngropatul viilor), în plantaţiile pomi-viticole.

meteoromania.ro
Sursa:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu