Medicina tradiţională chineză afirmă că trei produse au efecte farmaceutice: ouăle de prepeliţă, veninul de viperă şi morcovul din Coreea.

Prognoza agrometeorologica 13 - 18 Decembrie 2014

13 dec. 2014


Prognoza agrometeorologica 13 - 18 Decembrie 2014
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...9°C, valori mai ridicate cu 1...6°C în raport cu mediile multianuale, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2...13°C, la nivelul întregii țări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -13...6°C, în cea mai parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, unde se va produce îngheţ la sol.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâcimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice prognozate se vor înregistra în general ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în aproape toată ţara, exceptând depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde se va semnala starea de repaus vegetativ.
Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu medie şi bună, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (30-100%). La culturile tardive vor predomina răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

La cultura de rapiţa din sudul, sud-estul şi estul ţării se va semnala predominant înfrunzirea (7-14 frunze).

meteoromania.ro
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu