Medicina tradiţională chineză afirmă că trei produse au efecte farmaceutice: ouăle de prepeliţă, veninul de viperă şi morcovul din Coreea.

Vânatul iepurilor de câmp ar putea fi INTERZIS ÎN MOLDOVA.

3 aug. 2015
Vânatul iepurilor de câmp ar putea fi INTERZIS ÎN MOLDOVA.

Termenul de iepure desemnează o serie de specii de mamifere cu urechi lungi din familia Leporidae, ordinul Lagomorpha. Acestea se clasifică în 2 categorii: iepure de câmp și iepure de casă. Din punct de vedere genetic cele două specii sunt complet diferite și nu se pot înmulți între ei.

În întreaga lume se cunosc circa 45 de specii larg răspândite. Se disting 3 grupuri principale de iepuri:
  • iepuri propriu-ziși (15 specii printre care iepurele de câmp, iepurele alb, iepurele de Manciuria și iepurele Tolai);
  • iepuri de vizuină (15 specii);
  • iepuri cu blana aspră (15 specii)

Iepurele de câmp
Lungimea corpului este de 48–52 cm, la care se adaugă coada de 8–9 cm. Greutatea este de 4 kg, iar în unele cazuri poate ajunge și până la 6 kg. Culoarea blănii variază în funcție de loc și anotimp, nuanța generală fiind cenușie-roșcată. Năpârlirea are loc primăvara. Este răspândit din deltă până la munte. Se hrănește cu iarbă, morcovi, cereale, iar iarna, cu scoarța copacilor. Femela naște pui vii pe care îi hrănește cu lapte. Chiar și după o săptămână puii pot părăsi culcușul pentru a-și căuta singuri hrana. Gestația este de 42-43 de zile. Aproximativ 64% dintre iepuri nu apucă vârsta de un an de zile. Mortalitatea așa mare a iepurilor de câmp se datorează în principal numeroșilor dușmani din lanțul trofic, cât și intervenției nechibzuite a omului.Vânatul iepurilor de câmp ar putea fi interzis, în Republica Moldova, în următorii trei ani. Propunerea vine din partea reprezentanţilor Ministerului Mediului care motivează că numărul acestora este foarte mic. 

Viceministrul Mediului Lazăr Chirică susţine că, din cauza înmulţirii vulpilor şi a vulturilor, dar şi din cauza vânatului, numărul iepurilor a scăzut. Potrivit datelor, este vorba despre aproximativ 73.000 de exemplare, în timp ce numărul ar trebuie să ajungă la 200.000, pentru a fi permis vânatul.

"Numărul iepurilor este foarte mic în Republica Moldova şi este sub nivelul optim. Cel puţin anul acesta, dar ştiţi că nu numai anul acesta, dar vreo trei ani vom interzice vânatul la iepuri", a declarat viceministrul Mediului Lazăr Chirică.

Potrivit proiectului de hotărâre, sezonul de vânătoare va fi deschis în data de 15 august. 
Astfel, vulpile vor putea fi vânate până în ultima zi a lunii februarie a anului viitor.

Tot din 15 august se va permite vânatul prepeliţelor, dar şi al porumbeilor. Sezonul pentru prepeliţe se va încheia în data de 14 octombrie, cu o limită a vânatului de până la 21.000 de păsări, iar pentru porumbei patru zile mai târziu şi vor putea fi vânate aproape 30.000 de exemplare.

Fazanii vor putea fi vânaţi în perioada 3 octombrie - 13 ianuarie a anului viitor. Autorităţile au stabilit o limită de 13.000 de fazani.

Pentru mistreţi, vânătoarea se va deschide în data de 21 noiembrie şi va dura până în ultima zi a anului. Pentru acest sezon, vânătorii vor putea împuşca doar 227 de animale.

http://www.publika.md/
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu